Iată de ce se îmbolnăvesc copiii des. Locurile de joacă și mall-urile, casă bună pentru virusuri

195
Iată de ce se îmbolnăvesc copiii des. Locurile de joacă și mall-urile, casă bună pentru virusuri - fondbronsiolita-1477493656.jpg

Articole de la același autor

Afecțiunile respiratorii efectiv îi bombardează pe cei mici în această perioadă. Fluctuațiile de temperatură le dau bătăi de cap copiilor, deoarece din cauza instabilității termice, virusurile fac ravagii în organismul copiilor. 


Pentru că vremea s-a mai răcit, părinții evită să îi țină pe cei mici în parcuri de teamă să nu răcească, în schimb, foarte mulți dintre ei preferă să îi ducă la locurile de joacă sau la mall. Locurile de joacă aglomerate și neaerisite corespunzător sunt un mediu propice pentru răspân-direa virușilor. Una dintre afecțiunile răspândite în acest sezon, mai ales la copiii sub cinci ani este bronșiolita. Această afecțiune virală afectează în special sugarii și copiii sub 2 ani. Boala este determinată de virusul sincițial respirator care este răspândit pe cale aeriană, prin tuse ori strănut, dar și prin contactul cu jucării contaminate sau de pe mânuțe.


"Bronșiolita debutează ca o răceală: năsuc înfundat, secreții, o tuse ușoară, uscată, febră la valori mici, după o perioadă de incubație de câteva zile, 2-4. În majoritatea cazurilor, în 3-4 zile, se ob-servă ameliorarea simptomelor și copiii se vindecă. Uneori însă, inflamația coboară spre căile respiratorii mici, bronșiole, ce pătrund în plămân și de-termină îngustarea lor, ceea ce îngre-unează schimbul de gaze la nivelul plămânului", explică dr. Oana Barbu, medic pediatru. 


Cum este afectat copilul
Simptomele afecțiunii sunt reprezentate de tuse intensificată, dificultate la respirare, copilul nu reușește să elimine secrețiile, respirația devine mai rapidă și șuierătoare. Copilul devine obosit, somnolent, refuză alimentația și pot apărea vărsături. "De obicei, nu apare febra decât în cazul unei suprainfecții, de exemplu, în cazul otitei. Dacă apare o astfel de simptomatologie este obligatoriu examenul pediatric care va decide necesitatea sau nu a internării. Fiind o afecțiune virală, de obicei nu se recomandă antibiotice, dar acestea pot deveni necesare în cazul unei infecții asociate, cum este otita sau dacă apar leziuni pulmonare pe radiografie", ada-ugă specialistul.


Pentru o vindecare mai rapidă, copilul trebuie să se hidrateze corect, să bea multe lichide - de preferat apă - în cantități mici și des, pentru ca secrețiile să se fluidifice. Dacă este alăptat, alăptarea trebuie continuată. De asemenea, se pot administra antitermice, în dozele prescrise de medic, pentru combaterea fe-brei. Obstrucția nazo-faringiană trebuie eliminată cu ser fiziologic sau cu apă de mare. În timpul somnului, copilul trebuie așezat într-o poziție ușor ridicată, pentru a-i ușura respirația. Camera copilului trebuie să fie aerisită, cu un nivel optim de umiditate. "Se poate folosi un umidi-ficator de cameră sau vase cu apă pe calorifere și o temperatură care să nu depășească 22 de grade Celsius", mai spune medicul pediatru.


Medicul pediatru insistă asupra faptului că cei mici nu trebuie duși în spații aglo-merate sau lăsați să intre în contact cu persoane bolnave.


"Nu sărutați copilul pe față și nici nu permiteți altor persoane să facă acest lucru. Purtați măști de protecție în preajma copiilor, dacă sunteți răciți. Aerisiți zilnic cel puțin 60 de minute ca-mera copilului. Nu fumați în apropierea copilului. Nu există un vaccin care să-l protejeze de această boală, bronșiolita nu este imunizantă și, din acest motiv, poate recidiva", avertizează specialistul.


Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6314 secunde